Monday, August 25, 2008

Gruusia viga

Ootan juba huviga Marianne Mikko arvamust Medvedevi ähvardusest Transnistria suunal.

Wednesday, August 20, 2008

Suur malelaud

Taaskord on käes aeg võtta kätte piibel e. Brzezinski "Suur malelaud", mis on igale maailmapoliitikast ja riikide huvisfääridest ja geostrateegiast huvituvale inimesele kohustuslik kirjandus. Brzezinski kirjutas selle raamatu 1997. aastal kuid nagu me teame, mõned asjad ei muutu, eriti idas. 
Ta märgib muu hulgas, et kui Türgi säilitab suuna Euroopale ja Euroopa säilitab huvi Türgi suunal laieneda, siis on eeldust Kaukaasia riikidel Euroopa poole laieneda, vastupidisel juhul ei ole väidetavalt Gruusial ja Armeenial muud valikut kui alluda Venemaa survele. 

Monday, May 19, 2008

Conspiracy

Ei saa ikka üle ega ümber II Maailmasõjast, see teema müüb vaadates lugematuid Hitleri käsitlusi erinevatelt autoritelt alustades kasvõi Hilteri viimasest sekretärist Traudl Jungest, kelle raamatut ma paar aastat tagasi lugesin.
Hiljuti kerkis teema minu jaoks taas üles kuna sattusin vaatama 2001 a. filmi "Conspiracy", mis räägib 1942 aasta Wannsee konverentsist, kus kohtusid Reinhard Heydrich, Adolf Eichmann jt. kõrgemad SS ohvitserid ja ametnikud. Tol päeval otsustati eemal maailmakärast ja Berliinist looduslikult kaunis kohas Wannsees Euroopa juutide saatus. Esialgsest plaanist deporteerida juudid Madagaskarile loobuti peale luhtunud plaane saada oma kasutusse inglise laevastik, seejärel loobuti plaanist deporteerida juudid NLiidu aladele ja kasutada neid teedeehituses ja muudes rasketes töödes (ühe saksa ohvitseri arvates mõttetu, sest enamus juutidest ei ole elus tõstnud midagi muud peale pastapliiatsi, seega nad sureks niikuinii rasket tööd tehes) ja otsustati kolmanda lahenduse (võimalikke n arv lahendusi ei saa me kunagi teada kuna ka antud kohtumisest säilis kogemata ainult üks ekspemplar) "Die Endlösung" e. "Final solution" e. Holokausti kasuks. Film kestab ca 2 tundi ja möödub nõupidamise ruumis.
Peaosalist Reinhard Heydrichi, väidetavalt Hitleri järglast kehastab Kenneth Branagh. Arvan, et kõige paremini kehastavad sakslasi sakslased ise aga üldmulje filmist oli päris hea.