Saturday, March 14, 2009

Bernardid, Amway ja ajupesu

Huvitav on see, et hiljuti arreteeritud Bernard Madoffil oli kunagi nimekaim ning ka kolleeg, kes samuti korraldas oma aja suurima petuskeemi, nimelt Bernard Cornfield. Niinimetatud kiirelt rikkaks skeeme on mullegi tutvustatud kohalikke pisi-Bernardite poolt ja neid tekib üha juurde, eriti majanduskriisi ajal. Viimati viibisin Amway koosolekul, kus mulle tutvustati raamatut Vaene isa ja rikas isa, raisati tund aega mu elust ja tutvustati skeemi, mille kohaselt ma pean sisuliselt iga kuu pappi välja köhima, et üldse süsteemis sees olla. Samuti sain teada, et ainult Amway skeemi kasutades olen ma aktiivne ettevõtja, palgatöötaja on molluski arengutasemel indiviidid, mis siis, et vastupidiselt skeemile saan ma iga kuu pappi hoopis kõrvale panna, mitte ei pea seda välja käima.
Kunagi tutvustati mulle ka Golden toodete imepärast müügimaailma, sinna rääkis mind ära üks klassivend. Tema käib nüüd ringi piibel näpus ja pilk kauguses, ka see on omaette müügitöö tulemus, ainult et teiste müügimeeste poolt. Skeemid nii siin kui seal, vahet pole kas tegemist on toodete või religiooni müügiga. Mäletan, et läksin kord ka koos ühe tüdrukuga nn. korter-kirikusse teenistusele, tõstsin käe ja ütlesin Halleluuja ja rohkem ma sinna ei läinud, selline koomiline hetk elust. Nüüd olen seda korter-kirikuõpetaja-self-made-stand-up comic-show man'i vahel Life TV-s rääkimas näinud. Talle on iseloomulik sõna Aamen hääldamine amenn. Samas religioon ongi äri tänapäeval, parim näide Joel Osteen, miljonärist jutlustaja, kelle jutlused ei erine millegipoolest Peep Vainu omadest. Inimestel on vaja lootust ja seda tuleb müüa, nn motivational speakeritel on praegu head ajad. Üks müüdumatest business-oriented raamatutest on ka kurikuulus Dale Carnegie "How to make friends and....jne
Müügist veel, aktiivne äri ikkagi - kunagi olin ka Infowebi müügiesindaja, "tööd" tegin vist ainult ühe päeva, koolitus aga kestis 7 päeva, kus mingid nahkjopedes jõmmid seletasid kui hea nende firma on ja miks ikkagi firmaomanik peab maksma, et inf. mida niikuinii internetist kätte saab veel lisaks nende andmebaasis peab olema. Aga hoidkem ikka silmad lahti nii pisi Bernardite, mustlastest ennustajate, prohvetite ja Ostap Benderite eest. Mina ise ei kahetse ühtegi neist lõbusatest kogemustest, hea meenutada aga mõni võibki jääda hammasrataste vahele ja siis peavad terve mõistusega inimesed teda sealt välja aitama hakkama.